Wasserij Juliana: Een Eeuw van Erfgoed

In 1924 maakte Harry H.P.C.J. Van Laarhoven uit Oosterhout een gedurfde beslissing die de koers van zijn familiegeschiedenis veranderde: hij begon een stoomwasscherij. Voor een familie die al twee generaties lang actief was geweest in de bierbrouwerij, betekende dit een opmerkelijke omschakeling. De grond op Haven 188 in Oosterhout had hij het jaar ervoor, in 1923, al aangekocht, en hier begon hij zijn onderneming: de “Stoomwasscherij H. Van Laarhoven”

Helaas werd deze locatie getroffen door een bombardement in 1944, maar dit weerhield de familie niet van voortzetting elders. In 1950 ontvingen ze een bouwvergunning voor een nieuwe locatie aan het Wilhelminakanaal Oost 43, waar het bedrijf snel uitbreidde en moderniseerde, van kolen naar zware stookolie, van paard en wagen naar moderne busjes.

Het gezin Van Laarhoven, onder leiding van Harry en zijn vrouw Petronella Lina, bestond uit acht kinderen, welke bijna allemaal werkzaam zijn geweest in het bedrijf.
Uiteindelijk namen Riet, Anton, beter bekend als Ton en Henk het stokje over. Zo zette de drie van Laarhovens de traditie voort aan het Wilhelminakanaal oost. Riet overleed op jonge leeftijd.

Met de komst van de derde generatie, vertegenwoordigd door de zonen van Henk en Ton, Harry H.P.J. en Harry H.A., werd het bedrijf in 1994 overgenomen. Kort na de overname overleed Ton in 1995.
Harry en Harry voerden een nieuwe visie door, moderniseerde het bedrijf en zetten ze de koers uit voor de toekomst. De “niet lullen maar poetsen” mentaliteit bleef ongewijzigd.

In 2004 zijn ze vanuit het Wilhelminakanaal Oost 43 verhuisd naar de Everdenberg 45. De schoorsteen op de oude locatie is in volle glorie hersteld en is een gemeentelijk monument geworden in de wijk ‘De Laverie’ te Oosterhout.

Na goed overleg en een fijne tijd als compagnons nam In januari 2021 Harry H.P.J. de aandelen over van Harry H.A. en is daarmee volledig eigenaar van Wasserij Juliana.

Op dit moment zaten ze midden in de coronatijd. Alles, behalve de zorginstellingen, lag stil. Zorgelijk voor iedereen.
Jur, inmiddels de vierde generatie van Laarhoven, was werkzaam in de horecabranche, waar Corona ook een flinke stempel drukte. Hij kwam met het besluit om mee te gaan draaien bij zijn vader in de wasserij.
Jur begon steeds meer uitdagingen te zien binnen het bedrijf.

Vanaf februari 2021 nam Jur de commerciële kant, logistiek, personeelszaken en klantencontacten op zich, waardoor Harry H.P.J. zich meer op de operationele werkzaamheden kon concentreren. De overgang naar de derde en vierde generatie aan het roer vervulde hen beide met trots. Jur heeft aangegeven dat hij het familiebedrijf graag wil voortzetten en is nu volledig geïntegreerd in de organisatie.

Vader en zoon hebben hun stempel gedrukt op de toekomst, met aandacht voor duurzaamheid, kwaliteit en klantgerichtheid. De voortdurende investering in automatisering en procesverbetering getuigt van hun vooruitziende blik. Terwijl Harry langzaam de teugels overdraagt aan zijn zoon, blijft de samenwerking tussen hen ijzersterk.

Wat de oprichter Harry (H.P.C.J.) in 1924 al vol trots zei: maak van mijn wasserij uw wasserij. Is na 100 jaar nog steeds het uitgangspunt.

In 2024 vieren ze het honderdjarig bestaan van het mooie familie bedrijf.